Blog
Garść wiedzy o witaminie C
Vitamina C (kwas askorbinowy) to jeden z najważniejszych związków organicznych koniecznych dla odpowiedniego rozwoju organizmu ludzkiego. W przypadku ludzi oraz niektórych zwierząt jego suplementacja musi się odbywać w postaci dostarczenia witaminy w pokarmie, gdyż człowiek nie potrafi syntetyzować Vitaminy C. W latach 30. XX wieku odkryto budowę chemiczną oraz dokonano syntezy kwasu askorbinowego w postaci krystalicznej.
Z powodu braku możliwości syntezy Vitaminy C konieczna jest jej suplementacja, czyli dostarczanie jej w spożywanych pokarmach bądź tabletkach lub kroplach.
Znaczenie Vit C w organizmie:
- konieczna do syntezy kolagenu
- bierze udział w gojeniu się ran
- ułatwia przyswajanie żelaza
- aktywuje enzymy tkankowe
- bierze udział w syntezie kortykosterydów, neuroprzekaźników i przemianach tyrozyny
- stabilizuje psychikę
- wzmacnia zęby, szkliwo i kości
- jest naturalnym antyoksydantem
- ma działanie cytotoskyczne na komórki nowotworowe

Niedobór Vit C:
- powoduje osłabienie naczyń krwionośnych (powstawanie teleangiektazji, pajączków i żylaków)
- powoduje obrzęk i bolesność stawów
utrudnia gojenie się ran - powoduje problem ze zrastaniem się kości
- powoduje spadek odporności
- powoduje szkorbut
- powoduje suchość skóry
Źródłem naturalnej Vit C są:
cytrusy, czarna porzeczka, brokuły, brukselka, pomidory, kiwi, truskawki, jarmuż, papaja, owoce dzikiej róży, acerola.
Zaleca się zażywanie Vit C w dawce 1 mg/kg masy ciała, średnio 30 – 100 mg dziennie.
Przedawkowanie Vit C zdarza się bardzo rzadko, np. w przypadku spożycia więcej niż 2000mg czyli 2 g na dobę.
Występują wtedy nudności, wymioty, biegunki, wysypka skórna. Nadmiar Vit C może też spowodować powstawanie kamicy nerkowej.